Alinco DR135 Software

The place to talk about specific radios, equipment and accessories. Do you prefer the latest generation of rigs and antennas or do you like the classics? Discuss it here!
mickymcd
Super Member
Super Member
Posts: 306
Joined: 28 Apr 2010, 16:15
Location: Teesside

Re: Alinco DR135 Software

Post by mickymcd » 08 Dec 2014, 13:24

Orderd my anytone cable where does it plug into on the pcb of the dr-135dx ? thx

User avatar
delboyonline
Top Poster
Top Poster
Posts: 1082
Joined: 04 Oct 2007, 20:40

Re: Alinco DR135 Software

Post by delboyonline » 08 Dec 2014, 13:37

mickymcd wrote:Orderd my anytone cable where does it plug into on the pcb of the dr-135dx ? thx
Open the radio.

With the radio upside down and front facing towards you.

You will see a cable which runs from the back right hand side of the radio to the front right hand side. At the end of the cable a 4 pin connector goes to the board.

Remove the cable from the connector at the front of the radio.

The anytone connector only has 3 pins and it connects to the 4 pin connector in such a way that the pin nearest the front of the radio isn't used.

User avatar
Dragonfly
Top Poster
Top Poster
Posts: 1192
Joined: 03 Nov 2010, 16:38
Call Sign: 26TM363
Location: Hartlepool UK

Re: Alinco DR135 Software

Post by Dragonfly » 08 Dec 2014, 14:47

I think you have to save each one of the UK 40 separately to get the 125 on the end of the frequency . My mate is allways programing these Anytone types and he said they wont program en block .

User avatar
Mudslinger
Legend
Legend
Posts: 6752
Joined: 28 Jul 2010, 07:11
Location: Oxfordshire

Re: Alinco DR135 Software

Post by Mudslinger » 08 Dec 2014, 15:54

The DR-135 doesn't work in the same way as the AT-5555 in terms of manual programming.

On the AT-5555 if you change the frequency manually the radio will remember it when you leave the channel and go back and it only affects one channel at a time.

On the DR-135, if you adjust the frequency up to end in 5 manually, the radio will go up by that 5 on every channel, even on different banks.

I just left mine with the channels ending in 20 as it was less hassle and I couldn't tell any difference anyway.
Mudslinger - Simon
26TM274
26CT612

There is no such thing as a Fidelity 1000 which is too good to scrap.

Triple3
Super Member
Super Member
Posts: 106
Joined: 10 Jun 2014, 11:39

Re: Alinco DR135 Software

Post by Triple3 » 08 Dec 2014, 15:58

When entering frequencies in the software, I couldn't see a way of populating a list and a simple cut & paste was not possible either.
I had to enter each one separately.
Very basic and looooong winded software, unless there is a short cut?.

User avatar
delboyonline
Top Poster
Top Poster
Posts: 1082
Joined: 04 Oct 2007, 20:40

Re: Alinco DR135 Software

Post by delboyonline » 08 Dec 2014, 18:14

Cable Connector:

Image

Quick way to populate the channel list in the software:

Click "SETUP" then "INITIAL SETTING"

Image

Triple3
Super Member
Super Member
Posts: 106
Joined: 10 Jun 2014, 11:39

Re: Alinco DR135 Software

Post by Triple3 » 08 Dec 2014, 20:13

Initial setting population is ok if you want to start at a frequency governed by the software.
It doesn't seem like you can customise this in anyway.

mickymcd
Super Member
Super Member
Posts: 306
Joined: 28 Apr 2010, 16:15
Location: Teesside

Re: Alinco DR135 Software

Post by mickymcd » 09 Dec 2014, 00:18

Cheers del ill await my cable hopefully tmw :clap:

User avatar
cjay
Top Poster
Top Poster
Posts: 1775
Joined: 06 Jun 2013, 21:21
Call Sign: cjay
Location: Manchester
Contact:

Re: Alinco DR135 Software

Post by cjay » 09 Dec 2014, 20:13

Pfft....

Cables be damned, a Bluetooth adapter is the way to go:)

mickymcd
Super Member
Super Member
Posts: 306
Joined: 28 Apr 2010, 16:15
Location: Teesside

Re: Alinco DR135 Software

Post by mickymcd » 10 Dec 2014, 12:40

Help :oops: what have I done or not done got the lead today plugged in driver come up ok com port 5 connects to radio ok I got a dat file off lad I know written it to the radio but when I power it on it just reads 28mhz everywhere {bnghd} feck

User avatar
andymuza
Top Poster
Top Poster
Posts: 2075
Joined: 05 Oct 2014, 22:19

Re: Alinco DR135 Software

Post by andymuza » 10 Dec 2014, 12:49

What frequencies did the dat file cover?
Was the radio in band 1 or band 2 mode?

Try rewriting the file to the radio.
I will not be commanded, I will not be controlled.
n+1 the formula for working out how many radios you need with n being the current amount.

User avatar
Road_Hog
Banned
Banned
Posts: 1313
Joined: 28 Sep 2008, 06:39
Location: Warwick

Re: Alinco DR135 Software

Post by Road_Hog » 10 Dec 2014, 12:54

mickymcd wrote:Help :oops: what have I done or not done got the lead today plugged in driver come up ok com port 5 connects to radio ok I got a dat file off lad I know written it to the radio but when I power it on it just reads 28mhz everywhere {bnghd} feck
You obviously saved an original copy from your rig before you started playing, didn't you? And then you just load that file back up.

Oh, you jumped straight in without saving a copy and now you've royally fcked it up?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Road_Hog on 10 Dec 2014, 12:56, edited 1 time in total.

User avatar
andymuza
Top Poster
Top Poster
Posts: 2075
Joined: 05 Oct 2014, 22:19

Re: Alinco DR135 Software

Post by andymuza » 10 Dec 2014, 12:54

If all else fails, turn the radio off.
Hold FUNC and SCAN at the same time and power on the radio.
Let go of FUNC and SCAN and RES should appear in the display.
Turn the radio off and back on.
I will not be commanded, I will not be controlled.
n+1 the formula for working out how many radios you need with n being the current amount.

User avatar
andymuza
Top Poster
Top Poster
Posts: 2075
Joined: 05 Oct 2014, 22:19

Re: Alinco DR135 Software

Post by andymuza » 10 Dec 2014, 12:55

Road_Hog wrote:
mickymcd wrote:Help :oops: what have I done or not done got the lead today plugged in driver come up ok com port 5 connects to radio ok I got a dat file off lad I know written it to the radio but when I power it on it just reads 28mhz everywhere {bnghd} feck
You obviously saved an original copy from your rig before you started playing, didn't you? And then you just load that file back up.

Oh, you jumped straight in without saving a copy and now you've royally fcked it up?
It's not fcked up at all. It will be fine, stop trying to scare him ;)
I will not be commanded, I will not be controlled.
n+1 the formula for working out how many radios you need with n being the current amount.

mickymcd
Super Member
Super Member
Posts: 306
Joined: 28 Apr 2010, 16:15
Location: Teesside

Re: Alinco DR135 Software

Post by mickymcd » 10 Dec 2014, 13:01

:oops: YEP I JUMPED STRAIGHT IN ! arghhh it wont reset back to how I got it the dat file I have is ok few people I know of are using it the radio was in 11m mode when I programed it all I get at the mo when connecting radio to pc is frequency band is wrong and all I got it 28mhz everywhere on radio :oops:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 9 guests