Kenwood ts 140s dots appear.

A place to discuss all aspects of amateur radio operation.
Post Reply
tony2803
Super Member
Super Member
Posts: 206
Joined: 13 Mar 2015, 19:28
Call Sign: 163TM2803
Location: Cwmbran, South Wales.

Kenwood ts 140s dots appear.

Post by tony2803 » 02 Dec 2017, 11:16

Have a Kenwood ts 140s when switched on display comes on but after a few seconds radio will beep a kind of code and when it stops beeping dots appear on display.
I have noticed that the memory battery is missing could this have something to do with display showing all dots.
Last edited by tony2803 on 02 Dec 2017, 17:33, edited 1 time in total.

User avatar
Tigersaw
Radio Addict
Radio Addict
Posts: 686
Joined: 19 Oct 2013, 15:48
Call Sign: GW6RRL
Location: In a valley in a hole in mid Wales
Contact:

Re: Kenwood rd 140s dots appear.

Post by Tigersaw » 02 Dec 2017, 11:21

Dont know that model, but had a TS2000 that did that to indicate the VFO was out of lock, due to someone widebanding it.

User avatar
ch25
Super Member
Super Member
Posts: 324
Joined: 03 Dec 2016, 11:07
Call Sign: n0call
Location: Poland

Re: Kenwood rd 140s dots appear.

Post by ch25 » 02 Dec 2017, 13:39

You have to adjust VCO voltage as service manual says.
Chris
You can't have too many antennas...

User avatar
Black Spirit
Veteran
Veteran
Posts: 3969
Joined: 16 Mar 2009, 19:30
Location: S.Wales

Re: Kenwood rd 140s dots appear.

Post by Black Spirit » 02 Dec 2017, 15:16

I know with the 430/440s it displays dots due to dry joints on the VCOs as i have done a few and also glue thats gone conductive in the VCO area, If the same applies to the 140s i cant say, So dont adjust anything because if it works one minute then not the next then it could be dry joints and no amount of adjusting will fix it.

Have you tried installing a battery ? It might be handy to jot down the code and see what its saying, It may well be telling you to replace battery :)

tony2803
Super Member
Super Member
Posts: 206
Joined: 13 Mar 2015, 19:28
Call Sign: 163TM2803
Location: Cwmbran, South Wales.

Re: Kenwood rd 140s dots appear.

Post by tony2803 » 02 Dec 2017, 17:30

Thanks for all your comments.
I have ordered a new battery and have not touched anything. I will wait for battery to arrive and will install it it may just be that as Black Spirit has suggested.
It no joy it will be going to Nick for repair and realignment

User avatar
andymuza
Top Poster
Top Poster
Posts: 2069
Joined: 05 Oct 2014, 22:19

Re: Kenwood ts 140s dots appear.

Post by andymuza » 02 Dec 2017, 22:59

I would say it is highly likely the battery being missing being the issue. I had a TS2000 that kept resetting because the battery had failed.
I will not be commanded, I will not be controlled.
n+1 the formula for working out how many radios you need with n being the current amount.

Tim
Radio Addict
Radio Addict
Posts: 932
Joined: 10 Jun 2016, 12:35
Call Sign: 26AT239
Location: Democratic Republic of Dartmoor

Re: Kenwood ts 140s dots appear.

Post by Tim » 03 Dec 2017, 00:33

99% certain that it's the battery as suggested. Another way to know for certain, read the service manual.

MH14
Regular
Regular
Posts: 27
Joined: 17 Dec 2014, 18:56
Location: Midlands, UK

Re: Kenwood ts 140s dots appear.

Post by MH14 » 03 Dec 2017, 12:40

It the "code" your hearing is UNLOCK in morse code, then your PLL is unlocking.

The 440 suffers from this dot problem too. With the 440, the brown gunk you see on the board (Sonybond) deteriorates with age. As it does it becomes conductive, which creates the problem. Cleaning it off usually resolves the issue.

Sounds very much like you might have a similar issue. If the battery fix doesn't work, then it might be worth investigating/googling the gunk issue more info. Lots around about it as it is pretty common on the 440.

tony2803
Super Member
Super Member
Posts: 206
Joined: 13 Mar 2015, 19:28
Call Sign: 163TM2803
Location: Cwmbran, South Wales.

Re: Kenwood ts 140s dots appear.

Post by tony2803 » 15 Dec 2017, 08:25

Well I have now installed a new memory battery and there
Is no change.
Does anyone know what pot to adjust to lock vco.

User avatar
ch25
Super Member
Super Member
Posts: 324
Joined: 03 Dec 2016, 11:07
Call Sign: n0call
Location: Poland

Re: Kenwood ts 140s dots appear.

Post by ch25 » 15 Dec 2017, 12:04

Page 82 and 83 of service manual.
Chris
You can't have too many antennas...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests